Halkın aşırı pahalılıktan yanına yaklaşamadığı kırmızı et ve et ürünlerindeki fiyat artışlarına çözüm bulması gereken Tarım Bakanlığı sorunu çözemeyince ucuz et için Rekabet Kurulu kolları sıvadı.
Piyasadaki pahalılığın firmaların kâr hırsından kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştıran Rekabet Kurulu, fiyatların rekabet ortamının bozulmasından değil sektördeki yapısal sorunlardan kaynaklandığını tespit etti. Sektöre ilişkin inceleme de başlatan Kurul bu tespitiyle, yıllardır eleştiri konusu olan başta ithal saman ve ithal et olmak üzere tarım ve hayvancılık politikalarındaki plansızlık ve yanlışlıkları da bir anlamda gündeme getirmiş oldu.
Kurul, Kırmızı etin beslenmedeki önemini dikkate alarak başlattığı kapsamlı incelemeyi bu alanda faaliyet gösteren bir firmanın perakendecilerin raf satış fiyatlarını belirlediği iddiası üzerine başlattı. Soruşturma sırasında hatasını kabul edip uzlaşma yoluna giden firma, daha sonra rekabeti ihlal eden faaliyetlerini sürdürünce Kurul tarafından para cezasına çarptırıldı.
Son iki yılda kırmızı etle ilgili bir soruşturma ,iki de ön araştırma yürüten Kurul, firmaların kendi aralarında anlaşıp fiyatları birlikte belirledikleri, etin bu yüzden pahalı olduğu iddialarını da araştırdı. Ancak Kurul, kırmızı etteki pahalılığın “rekabet karşıtı eylemlerden ziyade sektörün genelinde karşılaşılan çeşitli yapısal sorunlardan kaynaklandığı” sonucuna ulaştı.
BAKANLIĞIN YAPMADIĞI İŞİ YAPACAK
Sorunun yapısal sorunlardan kaynaklandığı tespitiyle harekete geçen Rekabet Kurulu, “Sektöre ilişkin piyasa dinamiklerinin derinlemesine incelenmesi, pazarda faaliyet gösteren oyuncuların karşılaştığı yapısal sorunların ayrıntılı bir şekilde tespiti, söz konusu sorunlara çözüm önerileri getirilebilmesi ve pazardaki rekabet koşullarının iyileştirilmesine yönelik rekabet politikası önerilerinin geliştirilmesi amacıyla kırmızı et piyasasına yönelik bir sektör incelemesi başlatılmıştır” açıklaması yaptı.